Header

Header

Saturday, October 4, 2014

De dieren in de Rocky Mountains (Animal kingdom of the Rockies)

This is mostly a post for my little nieces (and for myself, to keep in mind that seeing a bear is very special; 45 bears and still counting!), because I think they would really enjoy this part of Canada a lot. So I'll be switching to dutch, maybe Bente can read it herself?
(You should still be able to use the translater-function on the right if you are unfamiliar with dutch!)


Zo veel leuke dieren in Canada! Kijk eens wat ik allemaal gezien heb!


Bambi? 
Ja, baby hertjes gewoon midden op ons wandelpad. Nieuwsgierig kijken ze ons aan. We zijn net op tijd om een foto te maken van ze voordat ze weg springen. Lief hoor!


Streepjes!
Dit is een eekhoorn soort. We noemen hem Chipmunk in Canada. Heel erg schattig met die streep over zijn gezicht.


Bruine beer!
Deze mooie beer heb ik met opa en oma gezien! Oma heeft hem als eerste gespot. De beer steekt zomaar de straat over, vlak voor onze auto! Kun je de grote klauwen zien? Met een grizzly beer wil je niet stoeien hoor. Altijd veilig in de auto blijven!


Grote oren?
Dit is een jong mannetjes hert. Een soort met hele grote oren, net als een muildier. Daarom worden ze muildierhert genoemd. En omdat zijn gewei al 2 vertakkingen heeft, is hij waarschijnlijk 2 jaartjes oud.


Zoutjes!
Veel dieren houden van zout. En zout strooien ze hier veel op de weg in de winter. Dat komt op de auto's te zitten en dan krijg je dit: Een schaap die mijn auto aflikt! Zie je de sporen van de tong op de deur? En het is er niet 1, het zijn er wel 10! Ik moet ze eerst wegjagen voordat ik weg kan rijden. Gekkerds.




Hallo?
Een nieuwsgierige eekhoorn! Hij hoopt natuurlijk op een lekker hapje, maar wilde dieren moeten wild blijven en daarom geven we ze niks te eten. Straks vergeten ze nog hoe ze zelf eten moeten zoeken!


Heeeeele grote cavia!
Dit is een marmot. Ze zijn zo groot als een kat. Ook de marmot houdt van zout! Op mijn schoenen zit nog zout van de zee. Die begint hij af te likken terwijl ik lekker in het gras lig te wachten!



Spetter de spetter!
Wat is die grote ronde steen in het water? Iedereen kijkt ernaar. Opeens komt zijn hoofd weer boven water. Een eland! Lekker een bad aan het nemen denk je? Nee, hij eet gewoon waterplanten. En omdat hij geen handen heeft, moet hij mijn zijn hele hoofd onderwater om ze te plukken!


Schatje!
Oh, kijk, een kleine beer! Ook hier niet uitstappen uit te auto. Stel je voor zijn moeder is in de buurt. Die wordt boos hoor!


Op de Rotswand!
Berggeiten zijn helemaal wit. Met pik zwarte hoorns. En ze kunnen klimmen als de beste, veel beter dan jij en ik!


Micky Mouse?
En wat is dit? Een muis? Een eekhoorn? Nee, het is een pika! Normaal zijn ze erg schuw. Maar deze komt even hallo zeggen! Grappig he?




Wit of bruin?
Dit is een soort fazant. In Canada noemen we het een ptarmigan. In de zomer zijn deze vogels bruin en grijs. Dat is een goede schutkleur in het bos en tussen de rotsen. Maar in de winter ligt hier overal sneeuw! Dus veranderen ze van kleur, ze worden wit! Klaar voor de winter!


Roofvogels
Dit is een steenarend. In Canada noemen we hem Golden Eagle (Dat betekent Goud adelaar!). Ze eten meestal vis. Soms worden ze nat als ze vis proberen te vangen. Dan moeten ze hun veren drogen in de zon!



Sporen?
Een eland is heel groot. Kijk, zijn voetafdruk is net zo groot als mijn voet!


In de boom!
Beren klimmen graag in bomen. Als je goed oplet, vind je in het bos de afdruk van hun klauwen! 




Luiwammessen!
Wauw! Deze zijn echt heel groot. Zeeleeuwen zijn het. Ook nog eens de grootste van de soort. Stellar Sea Lions op zijn engels. En ze grommen net als echte leeuwen! Lekker lui liggen ze te zonnen op de rotsen.
(Dit was natuurlijk niet in de bergen. Dit was aan zee!)


1 comment:

  1. Ik vond het heel leuk en schattig .
    Groetjes Bente

    ReplyDelete